Ondersteuning bij het gebruik van digitale zorg

17 april 2024  

Digitale zorg kan u ondersteunen bij uw gezondheid. We noemen dit ook wel e-health. Er zijn meerdere vormen van digitale zorg. Denk aan appen of beeldbellen, thuismeten, online inzage in medische gegevens of het bestellen van een herhaalrecept via een portaal. Maar het is niet altijd eenvoudig om een app of website te gebruiken. Wilt u (beter) leren werken met de digitale zorg? Lees hieronder onze tips hoe u ondersteuning kunt krijgen bij digitale zorg.

Verbeter uw digitale vaardigheden

Gelukkig bestaan er veel initiatieven om mensen te helpen met het verbeteren van digitale vaardigheden. Ook als u geen toegang heeft tot een smartphone of computer, zijn er oplossingen om mee te doen met digitale zorg. Hieronder vindt u tips waar u gelijk mee verder kunt.

Wat kunt u doen? 

  1. De openbare bibliotheek biedt ondersteuning bij het verbeteren van digitale vaardigheden. Zo organiseren bibliotheken vaak workshops en inloopspreekuren. In de agenda van de bibliotheek van uw gemeente, kunt u zien wat zij organiseren. Dit staat vaak ook in huis-aan-huisbladen. Of neem telefonisch contact op met de bibliotheek.
  2. Ook hebben veel bibliotheken een Informatiepunt Digitale Overheid, waarbij iedereen terechtkan voor vragen over overheidszaken maar ook over zorg. U hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek. Daarnaast beschikken bijna alle bibliotheken over vrij te gebruiken computers met internet. Deze zijn ook voor niet-leden.
  3. De website Digivitaler heeft gratis video's met uitleg en voorbeelden over digitale zorg.
  4. Bel de gratis Digihulplijn bij vragen over computer, laptop, telefoon of tablet. Zij zijn bereikbaar op nummer 0800 1508.
  5. De vereniging SeniorWeb biedt persoonlijke ondersteuning bij het gebruik van digitale middelen. Bijvoorbeeld met online computerlessen, cursussen in de buurt en een telefonische hulpdienst. Hiervoor is wel een lidmaatschap nodig.
  6. Of bekijk de website van Digitale Zorggids. Bijvoorbeeld voor meer informatie over appspersoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO's) of voor hulp bij digitale zorg

Oefenen met digitale zorg in de bibliotheek

Wat betekent digitale zorg voor u?

Digitale zorg heeft veel voordelen, zowel voor de huisarts als voor u. Digitale zorg maakt uw zorg beter, makkelijker én slimmer:

  • U kunt steeds meer zelf regelen, krijgt meer controle over uw zorg en kunt actiever deelnemer in het zorgproces.
  • Het biedt de mogelijkheid zaken te regelen buiten kantooruren, wanneer het u uitkomt.
  • U hoeft de deur niet altijd uit om contact met uw huisarts te hebben.
  • Uw gegevens kunnen gedeeld worden met andere zorginstanties, zo hoeft niet steeds uw hele medische verleden opnieuw te vertellen.